La Nostra Festa torna a moure ,es presenta la revista,se celebren les assemblees de Rams i els integrants de les filaes demanen festa , igual és moment de tornar a fer un pensament.

Millorar la festa és possible tant si parlem de diners com si parlem d’uniformes.

Algunes filaes estan treballant per la igualtat, per exemple, han instaurat quotes familiars perquè no siga tan costós que totes les persones de la casa gaudisquen de la festa, ja no sembla una idea tan boja ara que ens ho estem passant per les mans i les filaes estan portant-ho a terme.

Parlem de trages: una dona dels Maseros ha portat ja tres trages diferents i, amb un poc de sort, encara canviarà les vetes de les espardenyes que, ara mateix, si no ets daltònic, són de diferent color.

Ens podem fixar en el que ha passat en els Vascos, els Gusmans, els Cids o els mateixos Maseros, que han anat canviant el vestit femení de manera que li sembla cada volta més a l’oficial. Estaria bé anar pensant en deixar el trage oficial per tothom d’una volta per totes.

No és només una idea de Fonèvol, al menys dues filaes, Marrakesch i Chanos,  es van resistir a posar vestits femenins i només van claudicar al final i van posar unes poques “diferencias perceptibles” per acontentar a l’Associació de Sant Jordi. Estes filaes mai van fer categories diferenciades i secundàries per a les dones, totes les persones o eren festeres o no ho eren.

Per tot això volem resaltar que les quotes familiars i els trages uniformes per a tota la gent de la fila no són només idees de Fonèvol, algunes filaes també ho han pensat.

A la part fosca, queden filaes com Tomasines, Creuats, Benimerins, Magenta i Asturians on, fins on nosaltres sabem, no hi ha encara cap dona de ple dret, ens estranya molt que en 2022 cap pare valent haja inscrit a les seues filles, i que elles hagen arribat a la majoria d’edat sense ser membres de la filà.

Esperem que en algun moment sàpiguen, puguen i ho facen.

Fonèvol

Queda molt per fer