En la proposta de modificació dels estatuts que fa la directiva de l’Associació de Sant Jordi es pot llegir el següent:

“Artículo 49 – Se establece como prohibiciones de carácter general  […]  C.- Que el fester utilice el traje oficial de su Filà que no corresponda a su género.”

Només hi ha tres o quatre dones que porten el trage oficial, el que hi havia en la filà quan van entrar, i no el que els festers van decidir per a les dones, i no coneixem cap cas d’un home que porte el vestit femení.

També n’hi ha xiquetes que visten el trage dels seus germans o cosins.

Està clar que és una modificació innecessària, amb la qual només s’intenta castigar una volta més a les pioneres. És un canvi en l’estatut que només vol posar-les de cara al fang, una revenja en tota regla per demostrar qui és més fort, qui té el poder.

Segons el periòdic Aramultimèdia els primers trons i els majorals ja han vist el document. Es quedaran de braços creuats sense defensar a una persona de la seua filà o a les persones que representen?

Este seria un atac directe lamentable contra les primeres dones que es van atrevir a creuar, gràcies a les quals la resta de dones ara poden participar en la festa. I, en tot cas, estèril, ja que el fet de portar el trage oficial de la Filà ja es penalitza de forma continuada, impedint les dones que el porten participar en igualtat amb els seus companys.

La gent del Casal sembla que no s’hi veu, en comptes de escoltar les veus dels festers y les filaes que volen un trage únic per a tots els membres de la filà, s’enroca en la seua habitual posició immobilista.  Els casos de Chanos i Marrakesch són evidents, però també es fàcil veure l’evolució del trages femenins dels Maseros, els Vascos o els Gusmans. El món fester vol un uniforme, però la directiva de l’ASJ continua amb la seua obstinació, tan de bo que algú els faça obrir els ulls.

També podem pensar per quina raó es llança ara esta modificació dels estatuts en ple estiu quan no hi ha reunions a les filaes.

En general, les noves propostes del Casal són punitives i volen castigar i controlar. Les filaes sembla que no tenen prou trellat per a admetre nous festers, ha de ser el Casal qui ho autoritze prèviament. Caldria revisar si les associacions d’utilitat pública poden negar-se a admetre alguna persona.

Tampoc es podrà injuriar a altres membres de l’ASJ, ves a saber això que significa. Es diria que s’intenta expulsar a qui discrepe de l’opinió d’aquells que tenen la posició dominant.

#untrageunafilà