Si ens vols conéixer millor, ací trobaràs informació sobre nosaltres i gent interessant:
-
Activitats
JORNADA
“LA DONA EN LA FESTA”Cada dos anys celebrem una jornada per a reflexionar, intercanviar idees i vivències, i gaudir.
ACTIVITATS DURANT LES FESTES
Convidem a la ciutadania a utilitzar confeti morat els nostres adhesius, agulletes reivindicatives i l’etiqueta #donesalafesta a les xarxes socials.
CAMPANYA A LES ESCOLES
Cada any agraïm als centres educatius la seua tasca coeducativa i els demanem que eduquen en igualtat també en l’àmbit de les Festes i proposem activitats per a fomentar l’integració.
CONCURS I EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES
Anualment convoquem un concurs de fotografia crítica sobre la participació de la dona en la Festa i exposem totes les fotografies al Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi.
-
LA NOSTRA OPINIÓ
Per tal de crear opinió i fer visibles les nostres idees, a partir de 2005 vam començar a enviar articles als mitjans de comunicació, podeu trobar-los punxant en cada títol.
-
QUÈ OPINA LA GENT
- Ada Blanes i Domínguez (I)
- Ada Blanes i Domínguez (II)
- Bernardo del Rosal Blasco
- Carles Samper Sànchez
- Encarna Sant-Celoni i Verger
- Germán Llorca Abad
- Isabel-Clara Simó
- Jesús Lara Jornet
- Josepa Cucó i Giner
- Lluís Torró i Gil
- Manel Rodríguez-Castelló
- Manuela Pascual Ruiz
- María Lozano Estivalis_ Allioli 237_novembre 2010
- Paloma Ferrer Talens
- Rafael Botí Sempere
- Verónica Gisbert i Gracia 2010
- Vicent Brotons Rico
- Vicent Luna i Sirera
- Xavi Mira Cortell
-
AVANÇOS
1997 – La primera dona creua en una filà com a sòcia de ple dret. Els seus drets es veuen res-tringits en molts aspectes des d’aqueix moment.
1998 – Moltes xiquetes tenen número en les seues filaes per primera volta. En molts casos les xiquetes acaben fora de la filà de tota manera.
2002 – Li toca esquadra per primera volta a una dona. No pot gaudir de l’esquadra ja que no la deixen fer-la pel fet de ser dona.
2003 – Es crea Fonèvol, l’associació que lluita pels drets de les dones a la festa
2004 – El Síndic de Greuges dicta una resolució en favor de la igualtat de les dones a les festes d’Alcoi.
2004 – Centenars de dones comencen a participar a les festes amb vestit propi. Sense dret a decidir res i sempre depenent del seu marit, company o pare.
2005 – Es consolida la participació d’unes poques dones a les entradetes d’abril i Mig Any.
2006 – L’Audiència Provincial d’Alacant emet una sentència a favor de les tres dones que van intentar ser membres de la filà Navarros.
La sentència admet que s’ha impedit que les dones participen pel fet de ser dones.2006 – La primera xiqueta es presenta per a representar el càrrec de Sant Jordiet. L’Associació de Sant Jordi no va admetre la inscripció de la xiqueta.
2006 – Primera participació de xiques en la preparació i el repartiment de regals durant la Retreta.
2006 – Es consolida la participació de dones dins els rogles que es formen durant els soparets en la Plaça.
2007 – És fa pública l’organització d’assajos de dones en les filaes.
Hi ha també assajos d’hòmens i dones a les filaes on hi ha dones de ple dret i amb motiu dels càrrecs.2008 – Primer assaig d’hòmens i dones en una filà sense càrrec.
2008 – Un càrrec fester opina davant els mitjans de comunicació que les dones han de tindre tots els drets.
2008 – Sis dones participen en una esquadra de l’entradeta de Mig Any.
2008 – El grup de ball d’Ana Calvo representa l’espectacle “Gawazi: Invasoras del Corazón” en el què es dóna suport explícit a les idees de Fonèvol.
2008 – Les viudes en una filà poden assistir al dinar del dia de Sant Jordi. Hem sabut que a una altra filà això és costum des de fa anys.
2009 – Es consoliden els assajos conjunts d’hòmens i dones en filaes sense càrrec.
2009 – Una filà admet en la seua normativa la presència d’hòmens acompanyants de dones festeres. Al 2011 es coneix un home que s’ha acollit a aquesta modalitat.
2009 – El president de l’Associació de Sant Jordi fa la següent declaració a un mitjà de comuni-cació: “¿Què és la normalitat? Sense dubte que baixe la primera esquadra de dones pel carrer Sant Nicolau.” Amb aqueixa frase admet implícitament la anormalitat de les festes pel que fa a les dones.
2009 – Una dona porta el banderí de la seua filà durant l’entrada cristiana.
2009 – Al sainet Unes festes “pa morir-se”, de la companyia BolosTeatre, una actriu, dins el seu paper, afirma que és de Fonèvol i reivindica el dret de les dones en les festes amb un sac de confeti morat per a llançar durant l’Entrada de Moros i Cristians. Constatació que Fonèvol impregna la vida quotidiana festera.
2009 – Una dona és membre de la directiva de la seua filà. Sorprenentment aquesta notícia pràcticament no ha tingut ressò en els mitjans de comunicació.
2009 – Una dona amb el vestit femení ha adquirit dret vitalici i pot eixir amb el trage de dona tot i que el seu exmarit ja no està en la filà.
2010 – De nou es produeixen assajos conjunts d’hòmens i dones en filaes sense càrrec.
2010 – Una dona porta el banderí de la seua filà durant l’entrada mora.
2011 – Una filà d’Alcoi demana, en una carta als reis mags, ajuda per a la plena integració de la dona al seu si.
2011 – Una altra filà acull actualment cinc dones festeres de ple dret, una d’elles membre de la directiva.
2011 – La festa està obrint-se a les dones madures que ara participen en els acompanyaments en un número cada volta major.
2011 – El president de l’Associació de Sant Jordi fa la següent declaració durant la presentació de la revista de festes referint-se a la dona en la festa: “Per mi tindrien que tindre els mateixos drets i les mateixes obligacions”.
2011 – L’artista Gloria Segura (Alcoi, 1979) exposa en el Museu de la Universitat d’Alacant un retaule que recrea la vida, obra i miracles de santa Georgina. Segons l’autora per a “adoctrinar i alfabetitzar” els hòmens alcoians que impedeixen que la dona participe en igualtat de condicions en les festes de Moros i Cristians.
2011 – Isabel-Clara Simó torna a donar suport a la participació de la dona en igualtat en la festa. Ho va fer en el torn obert de paraula d’una conferència que va oferir al CADA d’Alcoi en el mes d’abril.
2011 – L’actor Xavi Mira Cortell ha escrit un article de reflexió que dóna suport a la nostra rei-vindicació.
2011 – La revista de festes que promou l’Associació de Sant Jordi té un article dedicat a na Saurina d’Entença.
2011 – A la Retreta participen dones col•laboradores repartint regals junt als festers habituals.
2011 – Una altra filà té una dona de ple dret, ja són 6 filaes.
2011 – Una dona porta de nou el banderí de la seua filà durant l’entrada mora, ja són tres les que han lluït el seu estendard.
2011 – Els xics i les xiques comparteixen l’acte de la segona diana amb naturalitat. Els xiquets i xiquetes fa anys que ho fan en alguna filà.
2012 – Augmenta el número de filaes que acullen festeres que paguen mitja o tota la fulla, és dir, amb dret a disparar, que nosaltres tinguem notícia: als Alcodians hi ha tres, als Navarros hi ha dues, als Marrakesch hi ha huit, als Gusmans hi ha una, als Miqueros hi ha dues, als Maseros hi ha quatre, als Aragonesos hi ha una i als Judios hi ha una altra.
2012 – La majoria dels membres de la Filà Verds i la societat alcoiana en general està a favor de la presència de les xiquetes dins la filà. Alguns membres de la filà han elaborat un adhesiu reivindicant la presència de dones a la seua filà. Cal recordar que la filà ha rebutjat l’entrada de cinc xiquetes.
2012 – Una altra filà sense càrrec enceta el costum de celebrar assajos conjunts d’hòmens i dones.
2013 – La filà Creuats organitza un assaig popular mixt per a recaptar fons per a Fontilles.
2013 – La regidora d’igualtat fa explícit el seu suport a les reivindicacions de Fonèvol: “…per tal que al final el fet de que tinguem els mateixos drets l’home com la dona en la festa siga una realitat”. Per primera volta la regidora d’Igualtat va dir que l’ajuntament d’Alcoi es comprometia públicament, a treballar per la integració de la dona.
2013 – Esther Vizcarra Fortuny presenta l’exposició de fotografies de Fonèvol amb una al•locució clara i acurada.
2013 – L’alcalde, Antoni Francés, cinc regidors del govern municipal i una regidora de l’oposició acudeixen a l’acte d’inauguració de l’exposició de fotografies de Fonèvol en l’Àgora.
2013 – 230 dones participen en un assaig en la filà Gusmans. Si la propera volta conviden els hòmens encara estarem més prop de la normalitat.
2013 – Una doble esquadra femenina de la filà Marrakesh participa a la segona diana durant les festes. El públic va premiar amb aplaudiments aquesta iniciativa.
2013 – Una xiqueta de la filà Alcodians li va donar les claus de la ciutat al capità cristià en entrar a la plaça.
2013 – Una dona va participar en una entradeta de la filà Cordon fent de “cabo”. Hi ha dues dones que paguen fulla en aquesta filà segons les nostres notícies.
2013 – Algunes dones han participat com a convidades en els sopars de la nit de l’olla d’algunes filaes, i les entradetes posteriors.
2013 – Més dones en les filaes Marrakesch i Gusmans.
2014 – L’alferes cristià es mostra comprensiu amb la reivindicació d’avançar en la incorporació de la dona en la festa.
2014 – Més dones que paguen fulla en les filaes Marrakesch i Alcodians.
2014 – Per segon any consecutiu a la segona diana hi ha una gran participació femenina. Tot i que no podem saber si totes són dones de ple dret.
2014 – Algunes filaes comencen a contemplar una fulla familiar en els seus reglaments. Malgrat reserven a les dones un paper secundari.
2014 – Una dona és l’autora del cartell de festes, Mónica Jover és la cinquena dona que realitza aquesta tasca.
2014 – Una dona, Xesca Lloria, és la primera que forma part de la directiva de l’Associació de Sant Jordi. Ocuparà el càrrec de cronista.
2014 – Estefania Blanes, regidora de Participació Ciutadana a l’ajuntament d’Alcoi, defensa en el ple de l’ajuntament i en un article d’opinió la plena integració de la dona en la festa.
2014 – Apareixen diferents moviments democratitzadors a la festa que demanen, entre altres coses, la plena integració de la dona en la festa.
2014 – Moltes dones participen en les entradetes del Mig Any, fins i tot es permet desfilar dones que no són festeres de ple dret.
2014 – La filà Realistes fa una crida a les dones sense drets per a que s’acosten més a la parti-cipació. Encara no es coneixen bé els termes de la crida.
2014 – S’exposa el primer vestit femení d’una filà al MAF. Els vestits femenins es van instaurar per evitar que les dones desfilen en festes, especialment en companyia dels hòmens, però al menys s’han adonat que existim.
2014 – Hi ha cinc dones que paguen fulla en la filà Chano segons els mitjans de comunicació.
2015 – L’ajuntament autoritza Fonèvol a organitzar una entradeta pel carrer Sant Nicolau el dia 14 d’abril. Moltes persones participen formant o com a públic i aconsegueixen els seus objectius: passar-ho bé i reivindicar els drets de les dones en la Festa.
2015 – La filà Realistes cedeix la Diana del “carbonato” a un grup de dones simpatitzants per a fomentar la integració de les dones en les seues files. Tres de les dones han passat a ser fes-teres de fulla.
2015 – Algunes polítiques i polítics ens donen suport obertament, participant en la nostra entra-deta o fent declaracions a favor del nostre col•lectiu.
2015 – Onze dones de la filà Marrakesch arranquen la primera Diana el vint-i-cinc d’abril.
2015 – Augmenta el número de festeres participants en l’Alardo. Els vestits femenins, en alguns casos, no s’adapten bé a aquesta activitat.
2015 – La professora d’Antropologia de l’Institut d’Estudis de Gènere de Nijmegen, Holandesa, Willy Jansen, ens visita durant les festes amb la finalitat de realitzar un estudi sobre la integració de la dona en la festa d’Alcoi.
2015 – Xavi Castillo forma una esquadra mixta de xiquets i xiquetes durant el seu espectacle en la mostra de teatre d’Alcoi i es felicita per la participació de les dones en la Diana.
2015 – Des de 2003 en Alcoi hem passat de tindre 6 dones de ple dret d’un total de 6.000 festers a 67 dones de ple dret en l’actualitat.
2016 – L’últim recompte de dones de ple dret puja a 90. Malauradament, encara hi ha 14 filaes sense dones de ple dret.
2016 – Fonèvol organitza la segona entradeta pel carrer Sant Nicolau. Moltes persones participen formant o com a públic i aconsegueixen els seus objectius: passar-ho bé i reivindicar els drets de les dones en la Festa.
2016 – Les filaes Vascos i Marrakesch presenten les primeres esquadres de dones en les en-trades que reben un enorme suport per part del públic.
2016 – La filà Realistes presenta una esquadra de dones de ple dret en la Diana. Han aconseguit el seu objectiu: que les dones de la filà siguen festeres de fulla.
2016 – L’Ajuntament d’Alcoi presenta el Pla Municipal d’Igualtat, que inclou la integració de la dona en les festes.
2016 – Molta gent dóna suport obertament a la participació igualitària de la dona en la festa, fins i tot persones que abans estaven en contra.
2017 – Fonèvol organitza la tercera entradeta per l’avinguda País Valencià. Al voltant de setanta persones, entre adultes i menors, reivindiquen la igualtat en la Festa.
2017 – Les filaes Aragonesos, Chano, Marrakesch, Realistes i Vascos presenten esquadres de dones en la Diana que reben un enorme suport per part del públic, especialment les festeres de la filà Chano que participen en una esquadra mixta amb el sergent moro.
2017 – Algunes dones porten el guió de la seua filà, al menys Navarros, Mudéjares, Chano, Vascos i Aragonesos.
2017 – Institucions com l’Ajuntament i Radio Alcoy utilitzen fotografies de dones en les seues publicacions en paper.
2017 – Una dona va actuar de Cop de la seua filà durant l’entrada mora.
2017 – Dues dones van ser “cartutxeres”, durant l’Alardo, amb el capità moro i una d’elles va substituir al capità en un tram a la plaça.
2017 – Augmenta la participació femenina en la segona Diana, fins i tot les dones de la filà Gusmans van poder eixir. També hi ha un alt número d’esquadres mixtes en la segona Diana. Darrerament els canvis, quant als drets de les dones, han començat en esta Diana i després s’han traslladat a actes més rellevants, esperem que continue així.
2018 – Fonèvol organitza la quarta entradeta pel carrer Sant Nicolau. Al voltant de seixanta persones, entre adultes i menors, reivindiquen la igualtat en la Festa.
2018 – Diverses filaes presenten esquadres de dones en la Diana. La nota negativa la posa la filà Alcodians que no permet a Núria Martínez desfilar amb les seues companyes.
2018 – L’últim recompte de dones de ple dret puja a 230. Malauradament, encara hi ha 10 filaes sense dones de ple dret.
2018 – Una dona representa la seua filà durant la Glòria, quatre més són glorieres de l’hospital i hi ha dues xiquetes a la Glòria infantil.
2019 – Una dona, Mónica Jover, és la segona en formar part de la directiva de l’Associació de Sant Jordi. Ocuparà el càrrec d’assessora artística. Sense vot, és l’única dona que hi ha en l’actualitat en la directiva.
2019 – Dos dones es presenten al concurs de sergent, tot i que no guanyen el concurs, el fet de que hagen pogut presentar-se és un pas important.
2019 – Fonèvol organitza la cinquena entradeta pel carrer Sant Nicolau. Al voltant de seixanta persones, entre adultes i menors, reivindiquen la igualtat en la Festa.
2019 – Trinidad Sanchis dirigeix els músics durant l’himne de festes, és la cinquena dona que ho fa.
2019 – Quatre dones representen les seues filaes durant la Glòria, cinc xiquetes participen a la Glòria infantil.
2019 – Gusmans, Judios, Aragonesos, Vascos, Marrakesch i Realistes presenten esquadres de dones en la Diana.
2019 – Les filaes Vascos, Realistes i Mudéjares presenten esquadres de dones en les entrades i reben un gran suport per part del públic.
2019 – Al voltant de 243 dones tenen ple dret en les festes d’Alcoi. Només queden set filaes sense dones.
2019 – En la segona meitat de l’any al voltant de 371 dones tenen ple dret en les festes d’Alcoi. Només queden sis filaes sense dones.
2019 – Una dona, Carolina Ortiz Pineda, és la primera que té vot en de la directiva de l’Associació de Sant Jordi en tota la història de la institució.
2022 – En la segona meitat de l’any al voltant de 489 dones tenen ple dret en les festes d’Alcoi. Només queden tres filaes sense dones.
2022 – Dues dones formen part del cos de majorals, ja són tres les dones que tenen vot en de la directiva de l’Associació de Sant Jordi.
2022 – Una xiqueta guanya el concurs de sergent infantil i serà la sergenta que conduirà les esquadres mores en la Glòria de 2023.
2023 – Totes les filaes d’Alcoi tenen, al menys, una dona.
2023 – La primera dona cap batedor desfila amb la filà Ligeros.
2023 – De totes les persones que han participat en esquadres, un 11.3 % eren dones.
2023 – El col·lectiu 8 de març i la regidoria d’Igualtat fan un homenatge a Fonèvol.
2023 – La filà Marrakesch tria a una dona per representar l’alferes en 2025.
2023 – Les dones de la filà Magenta cuinen l’olleta que guanya el concurs en Mig Any.
2023 – L’ASJ proposa un canvi en l’Ordenança que admet les esquadres mixtes i la possibilitat que les dones representen alguns dels principals personatges de la festa.
2023 – Dues xiquetes guanyen el concurs de sergent infantil i conduiran les esquadres en la Glòria de 2024.
-
DOCUMENTS ADMINISTRATIUS
-
WEBS D'INTERÉS