Moltes voltes quan les dones demanen avançar un poc en els drets que tenen a les festes d’Alcoi, la directiva de les filaes contesta que no poden fer res perquè l’Associació de Sant Jordi no els ho permet.

No sabem si estan d’acord amb l’ASJ i la posen com a excusa o si de deveres pensen que l’ASJ és injusta i compleixen les seues normes a contracor.

Ja posats ens agradaria demanar a les filaes que es plantegen les normes de l’Associació de Sant Jordi, que sigen objectors de consciència, que traguen al carrer esquadres mixtes i que visquen un trage uniforme. Després si els castiguen a triar els últims les entradetes haurà valgut la pena, avançar en la igualtat s’ho val.

Fa 23 anys les esquadres eren de festers, ni mixtes ni res, es triava per roda.

Fa 23 anys els trages no eren masculins, eren trages de fester i va ser quan van obligar a fer els femenins quan es va passar a anomenar-los masculins.  El trage és el que identifica a la filà, quan una persona pensa amb una filà a la seua ment no apareix la figura del disseny femení, és el trage de fester el que primer li ve al cap.

En els últims anys les filaes han d’oferir moratòries a les dones quan van canviant els vestits femenins per a que cada volta s’assemblen més a l’oficial.

Ja està bé!

FONÈVOL