Presentem un article que ens va demanar el periòdic El nostre Ciutat amb motiu del 8 de març de 2021 (La imatge és “Igual no és per tant 2” de Carles Ribera Martínez):

Serà bo aprofitar la pausa que el maleït virus ens ha proporcionat per pensar com millorar la festa. La festa serà millor si la fem més oberta i més democràtica. Totes les institucions implicades haurien de pensar com fer-ho. Nosaltres ens oferim a col·laborar.

Ja hem dit en moltes ocasions que, per obrir la festa a les dones, una de les opcions és que el trage siga el mateix per a totes les persones que paguen fulla en cada filà. Això, a més de ser més integrador, facilitaria l’organització interna de les filaes fent els torns de roda més accessibles per a totes les persones de la filà.

Així mateix, oferir quotes familiars també pot ajudar a la incorporació de les dones. Una altra idea que ha donat bons resultats en algunes filaes és oferir a les dones la participació en una Diana de manera que puguen provar si els agrada ser festeres de ple dret. A banda, cal que les xiquetes i joves puguen sentir que són ben rebudes en la festa i així canviar la percepció mantinguda durant anys i panys. Fer que desfilen separades dels homes en alguns actes no ajuda a canviar això.

Esdeveniments com Editadona, que augmenta les entrades de Viquipèdia referides les dones, i tota la resta d’activitats que s’han organitzat per a commemorar el 8 de març van fent passes endavant en el camí per la igualtat. Nosaltres ens hem afegit a la celebració i hem publicat en les xarxes socials una reproducció de l’exposició que vam inaugurar a finals de 2019 i que consta d’un recull d’articles de premsa que es titula “Viatge pel paper de les dones a la festa alcoiana” al qual hem afegit un nou panell amb informació que ens ha fet arribar un fester de la filà Chano.

No podem oblidar que des de 2015 ha millorat molt la percepció de la ciutadania sobre el que fan les dones en les festes i que un percentatge xicotet ha pogut participar en la Diana, en esquadra i en la Glòria; igualment hem avançat en la directiva de l’ASJ, que té ara dos dones, una amb vot i l’altra sense. La dona que té vot forma part de la directiva perquè la corporació municipal s’ha mogut cap a la igualtat i s’ha atrevit a posar una dona com a regidora de festes per primera volta en la història.

Fa la impressió que totes estes passes endavant s’han donat en contra de l’opinió majoritària de la directiva festera, que posa més entrebancs que facilitats. Esperem que el món de la festa s’unisca a les activitats per la igualtat de la dona i mostre una disposició més oberta a partir d’ara; ha tingut temps de reflexionar.