Açò era i no era un poble on estava mal vist que les dones participaren en les festes. Tan mal vist estava que ben avançat el segle XXI encara no havia cap dona de ple dret en sis de les vint-i-huit filaes del poble. En eixes circumstàncies, es va donar un fet heròic de germanor i solidaritat entre dones.

La primera dona que va voler entrar en la festa havia patit un viacrucis de desdeny i entrebancs des de 1997 quan es va apuntar a una filà, però no va defallir. Moltes dones seguiren el seu exemple i anaren formant part de les filaes.

En 2018 li va tocar fer Diana, i això va donar l’oportunitat a deu dones més de participar en l’acte. Quin moment més emocionant!

Mentre passava tot eixe temps, els festers havien ideat una manera de dificultar la igualtat de les dones, i van obligar a les dones que s’incorporaven a posar-se un trage diferent del que portaven ells.

Ella, la primera festera, no va voler vestir eixe uniforme que havia nascut per discriminar.

El dia de la Diana es va presentar amb el seu trage de sempre i els hòmens li van impedir participar en l’acte per no portar el trage que s’havia inventat per diferenciar les dones.

Aleshores, les altres deu dones que anaven a participar en la Diana es van negar a fer l’acte sense ella. Davant esta actitud de desafiar la injustícia, els hòmens no van tindre més remei que permetre que totes les dones participaren en aquella Diana històrica. Els drets de les dones van millorar. La igualtat en les festes va avançar un gran tram.

Bé, realment les coses no van passar d’esta manera, la Diana va eixir sense ella, però hauria estat bé.

Que 2020 ens porte un poc més d’igualtat i la possibilitat d’agrair el seu esforç a les pioneres de la festa.

Fonèvol

#untrageunafilà