PENTAX Image

Welcome to our blog.


El Fonèvol ens alegrem molt que les dones donen un pas més en la festa: la filà Ligeros eixirà a l’entrada amb una esquadra de dones amb cap batedor, serà la primera. Segons la premsa «Com que les esquadres no poden ser mixtes, en el segon tram canviarà també el ‘batedor’ perquè el cavall el duga un home». Els manons de la festa es mantenen en el seu lema de «los chicos con los chicos y las chicas con las chicas». En la seua dèria d’impedir que als hòmens se’ls apeguen els miasmes altament contaminants que porten les dones, ens preguntem si hauran testat el sexe del cavall de la cap batedor. El temps ho dirà.

Parlant d’un altre tema, sabem que hi ha gent que no veu que en la festa hi ha desigualtat. A eixes persones els hem de dir que conten quantes dones primer tro hi ha en Alcoi, així i tot, no confiem que ho pillen, diran que és perquè les dones no volen.

Enguany fa vint anys que es va formar Fonèvol i en aquell moment deien que les dones no volien estar en les filaes, a veure si va i resulta que hi havia discriminació.

Mentre el temps passa, els que manen, en comptes d’avançar, continuen mirant el sexe de la «cavalla», o de la egua.

Imatge: https://es.wikipedia.org/wiki/Scomberomorus_cavalla

2 març, 2023

XARXA

En el mes de febrer Fonèvol ha participat en tres taules redones i dues entrevistes.
Hem tingut l’oportunitat de teixir xarxes entre diferents persones empenyades en la igualtat. Hem conegut les primeres dones festeres d’Ontiyent, que es van atrevir a eixir a les seues festes en els anys 80. Hem compartit espai amb diferents dones lluitadores alcoianes que ens han mostrat com associar-se dona resultat. I com l’intent de sacsar les enquilosades estructures festeres continua fent pensar a la gent i provocant respostes viscerals.
Hem descobert que també l’Alarde de Yecla va tindre una dona participant en dues ocasions i volem pensar que altres dones seguiran en algun moment el sender que ella va obrir.
La gent de les falles i les muixerangues de València ens han ensenyat que es poden explorar noves formes de participar en les festes: sense fallera major, amb un home representant eixe paper, amb un grup de dones o un grup mixt encarregant-se de la part tècnica d’una muixeranga…
Hem vist que una dona pot ser presidenta d’una falla i proposar noves formes de representar eixe paper. Sabem que una dona ha participat en el ball dels dimonis de Manacor. Que al Pallars hi ha dones diableses. I que encara queden moltes festes populars vedades a les dones.
Hem tingut l’alegria de retrobar-nos amb gent que va vindre a les jornades de Fonèvol d’Alcoi.
Ara que la nostra associació complix vint anys sabem que la xarxa que estem teixint perdurarà.

#Dones a la festa

#Queda molt per fer

11 octubre, 2022

El dret a fer-ho mal

Un dia vam sentir una parella que parlava durant la Diana:

  • Anem a veure esta que són dones i sempre ho fan molt bé!

Les esquadres de dones a les festes, quasi sempre sense gent darrere que vigile la rectitud, han assajat si van a fer el cap i es fixen molt en si han agafat el pas i si van al ritme.

No cal buscar molt per trobar vídeos amb hòmens amb el pas canviat que arranquen donant-li colps de muscle a qui tenen a la dreta i a qui tenen a l’esquerra una bona estona. Tampoc costarà trobar un cap que no ens agrada com ho fa. I, si ens apureu, podem recordar alguna esquadra amb els participants beguts i caient, segurament, a causa de l’alcohol. Nosaltres no volem reivindicar este últim exemple, voldríem que les dones pogueren participar en tots els actes de la festa sense tanta pressió, sense haver de demostrar més que el que han de demostrar els seus companys.

Alguna filà està pensant posar un comité d’experts per jutjar si les persones que demanen fer esquadra o cap ho fan suficientment bé com per eixir per Sant Nicolau, no sabem si és perquè cada vegada hi ha més dones que participen o si és per garantir que els hòmens ho facen igual de bé que elles. Suposem que serà per les dones, per seguir posant bastons a les rodes de la integració.

Si una dona participa en una esquadra especial, perquè la seua filà té Capità, Alferes o Mig, no volem que tinga la gent pendent de si s’enganya de pas, o si té més o menys gràcia fent el cap. Volem que les festes siguen fantàstiques, però també que les dones tinguen dret a equivocar-se.

Si algun dia una xiqueta fa de Sant Jordiet, o una dona és sergent, o qualsevol altre paper rellevant en la festa, que puga entropessar, o fallar en alguna cosa, i que no passe res.

#Untrageunafilà